Spara pengar

Hur kan man spara pengar inför framtiden - Bild

Varför sparar vi pengar?

Att spara pengar på ett bankkonto är naturligtvis det bästa sättet att bygga upp en buffert för framtiden. Och ett sätt att spara för oväntade utgifter. Man kan sparar pengar genom att sätta in på ett bankkonto, men man kan också försöka spara genom att dra ner på sina inköp, t.e.x köpa billigare mat eller inte handla mer än man verkligen behöver.

Spara pengar på bankkonto

Ett litet belopp, såsom enbart några få hundralappar, kan låta väldigt lite i sammanhanget. Med tiden växer dock de sparade pengarna och sparkapitalet och kan vara räddningen när man står och väger över att låna pengar eller ta ett lån utan ÙC.

Självfallet så är det dummaste man gör, att låna pengar till att köpa mat, men om nöden inte har någon lag då? Många är rädda för att ta lån som inte tar UC och anledningen till det är att lånen är dyra och kan försätta dig i ekonomisk knipa. Så tänk efter innan du tänker låna.

Sparkonton olika banker

BankAvanzaCarnegie
Ränta0-0,9%0,5%
SparkravObegränsadeMax 900.000 kr
InsättningsgarantiJaJa

Du bör spara pengar på ett sparkontot med högsta räntan och lägsta uttagsavgiften

Beroende på hur mycket pengar man vill och kan spara, så är villkoren, förutsättningarna och räntan varierande. Om du till exempel kan tänka dig att låsa pengarna för en längre tid. Du kanske kan låsa sparpengarna i några år? Ett alternativ kan också vara aktiespar, långsiktigt eller kortsiktigt om du har koll på aktiemarknaden.

Då får du en högre sparränta när du sparar dina pengar, än om pengarna är rörliga på sparkontot och går ut och in. Detsamma om du har ett vanligt förmånskonto, så får du ingen ränta.

Tänk på att om du låser pengarna och behöver dem i förtid, så går det att ta ut dem tidigare men då kommer du att få betala en avgift, vilket kan göra att du går back på sparräntan.

Sätt in pengarna på ett sparkonto så du har en buffert inför den dagen du behöver låna pengar till att köpa en bostad. Bolån kräver 25% i eget kapital och 10% handpenning.

Spara pengar istället för att låna pengar

De flesta banker som erbjuder lån och checkkredit har även sparkonton. Att försöka spara pengar innan man ansöker lån är alltid den bästa iden, med det är inte alltid man kan spara.

Om du inte har möjlighet att spara pengar bör du försöka hitta ett lån som inte har så hög effektiv ränta. Snabblån har väldigt hög ränta, så du bör jämföra blancolån i första hand, ifall att ditt kreditbetyg tillåter det.

Spara pengarna med Insättningsgaranti

spara pengar

Om du avser spara stora summor, så vill du självfallet ha insättningsgaranti. En insättningsgaranti innebär att om något händer, kanske banken går i konkurs så har du en garanti om att få tillbaka ett visst belopp av ditt sparkapital. Annars skulle du gå miste om allt. Instättningsgarantin ersätts av staten.

Insättningsgarantin en en garanti från staten och gäller per kund/bank. Om du har väldigt mycket pengar att sätta undan, så är det bästa därför att fördela dessa över olika banker. På så sätt minimerar du beloppen du förlorar om banken skulle stänga ner.

BankSveaNordax
Ränta0,85-1,15%0,95%
SparkravObegränsadeMax 900.000 kr
InsättningsgarantiJaJa

Spara pengar till alla oförutsedda händelser

Att vi sparar pengar till våra barn är ju en självklarhet. Men se även till att försöka spara en buffert till oförutsedda händelser.

Garanti

Du kan få tillbaka max 950.00 kr i kapital och upplupen ränta från insättningsgaranti, ifall att banken går i konkurs. Om du nyligen har sålt en bostad eller har ett belopp på ditt bankkonto kopplad till en nyligen gjord livshändelse så går det även att ansöka om ett tilläggsbelopp upp till 5 miljoner kronor.

Clearingnummer

Pensionsspara – Allmän och individuell pension

För att spara inför pensionen, kan man göra på olika sätt. Du kan pensionsspara i ISK (Investeringssparkonto) eller i enkapitalförsäkring.

Tidigare fick man göra avdrag i deklarationen för IPS (Individuellt pensionsspar) och privata pensionsförsäkringar. Detta togs bort i januari 2016.

Att spara pengar till pensionen kan svårt att förstå sig på. Men det är bra att sätta sig in i vad det innebär och att skaffa sig en privat pensionsförsäkring. En vacker dag vill du säkert gå i pension och ha råd att unna dig något, precis som nu. Då är det bra att ha byggt upp en bra pension. Många pensionärer lever tyvärr fattigt idag och har knappt råd till mat och hyra. En del har det så illa att de faktiskt måste leva på existensminimum.

Banken kan hjälpa dig med att placera i rätt pensionssparande. Du kan logga in på Pensionsmyndigheten för att se ditt aktuella pensionsspar och även beräkna hur mycket pengar du kommer att få när du går i pension.

Allmän pension och tjänstepension

pensionsspara
pensionsspara

Det går inte att vara naiv och tro att staten ska betala din lön den dagen då går i pension. De pengar du får i pension grundas på hur mycket du har jobbat och vad du har tjänat. Din pension är alltså dina egna sparpengar från tidigare lön, vilket automatiskt sätts undan i deklarationen varje år.

Har du inte jobbat så har du heller inte tjänat in någon pension. Beroende på hur länge du har jobbat i livet, så får du ut ca 60-75% av dina intjänade inkomster, den dagen det är dags att pensionera sig.

Många klagar på att de har liten pension, men detta beror på vart och hur de har arbetat tidigare i livet och är någon man själv påverkar. Kanske måste låna pengar eftersom pensionen är låg. (För dessa ändamål finns nu pensionärslån. Dessa finns även som lån utan UC även för dig som fyllt 65 år.

Låg pension bör inte komma som någon överraskning och vill du ha mer att leva på så ser man själv till att spara pengar i en buffert.

Pensionspara kan vara en risk om man inte är påläst eller får hjälp från banken. Hur mycket törs du chansa?

Pensionsspara genom att amortera på dina bolån

Det låter kanske konstigt men ett sätt att spara till pensionen är att amortera på dina bolån, kombinerat med ett eget sparande. Kanske i ett fondkonto.

Läs mer om inlägg relaterade till att spara pengar

LÅN UTAN UC | + posts

Martin studerar ekonomi och har ett stort intresse för det svenska näringslivet. Vid sidan om sina studier är han skribent hos LånutanUC.se.

Gå upp